De codice fiscale

  • Bericht reacties:1 reactie
Je bekijkt nu De codice fiscale

“Zorg ervoor dat je ‘m op tijd in je bezit krijgt”.

Wat houdt het in?
Waar heb ik het voor nodig?
Hoe vraag ik het aan?

De “codice fiscale”, in Nederland bekend als Burger Service Nummer (BSN) is een belangrijk identificatiedocument. De geldigheid van de Codice Fiscale is levenslang.

Waar je maar komt, zonder de codice fiscale kom je niet ver.
Je hebt het o.a. nodig bij het openen van een bankrekening, handelingen op postkantoren, gemeenten, koopakte, huurcontract, notaris, afsluiten van verzekeringen, aanvragen en installeren van internet, kopen en registreren van voertuigen, service contracten (gas, elektra en water) noem maar op.

Je kunt de codice fiscale ook vanuit Nederland aanvragen bij de Italiaanse Ambassade te Den Haag.

Ik heb er voor gekozen om de codice fiscale aan te vragen in Italië;
Zo kom je direct in die compleet andere wereld terecht die jij (nog) niet kent.
Tijdens kantooruren ben ik naar binnen gelopen bij het Agenzia delle Entrate in mijn tijdelijke woonplaats Castelnuovo di Garfagnana.

Met mijn paspoort in de hand neem ik plaats op één van de nog lege stoelen die in de ruimte staan.en het wachten kan beginnen. Je kunt hier namelijk geen afspraak maken dus kan het soms een lange zit worden. Geduld is ook hier het toverwoord.

Het kantoor blijkt een publieke ruimte te zijn en biedt geen enkele vorm van privacy. Daar lijkt zo op het oog niemand van de wachtenden moeite mee te hebben. Alles komt erg rommelig bij mij over. Iedereen kan letterlijk verstaan wat er allemaal wordt gezegd en ben je al snel gauw op de hoogte van wat er allemaal afgehandeld moet worden achter die bureaus. Ik vind het vooral erg spannend en een tikkeltje amusant. Terwijl de ambtenaar achter het bureau bezig is met een klant komen er twee dames binnen die, na eerst de situatie te hebben ingeschat (het is wel erg druk) direct doorlopen naar het betreffende bureau. Oei, gaat dat hier zo. Uh, wachten moeten we toch allemaal. Maar niemand van de aanwezige wachtenden reageert. Het schijnt heel normaal te zijn lijkt het wel. De dames stellen een vraag tussendoor waar de beambte achter het bureau geen enkele moeite mee heeft en hun snel tussendoor een formulier aanreikt. Zonder blikken of blozen lopen de dames vervolgens weer naar buiten.
Dit knoop ik goed in mijn oren. Ongetwijfeld zal ik de komende tijd ook wel eens ergens snel een vraagje tussendoor hebben en dan weet ik wel wat te doen.

Als ik eindelijk aan de beurt ben valt het mij op dat ik de volle aandacht krijg en heb ik het gevoel dat de dames zeer professioneel zijn. Ik krijg steeds meer vertrouwen in de “warboel”. Niets is wat het lijkt. Nu maar hopen dat ik die aandacht kan vasthouden en er geen tussentijdse onderbrekingen komen.

Nee…het gaat goed, mijn codice fiscale is gereed en geregistreerd.

Deze ervaring kan ik je zeker aanraden waarbij ik natuurlijk niet kan garanderen dat er zich allerlei tussentijdse perikelen aandienen.Toch is het zeker de moeite waard en is het aan jou; neem je de uitdaging aan en stap je nu eens een belastingkantoor binnen waar het net even anders gaat, dan zul je zien dat je na afloop weer een ervaring rijker bent.

Dit bericht heeft één reactie

  1. A van Maare

    Goedemiddag, ik loop ook tegen het probleem van de Codice Fiscale aan, kan ik deze gewoon zonder problemen aanvragen ? Wij zitten namelijk 5 maanden per jaar op de camping in Italië , ik wil graag een internet abonnement afsluiten voor mijn werk. Of moet je echt in Italië wonen om dit aan te vragen , ik hoor graag even alvast bedankt voor de moeite met vriendelijke groet A. van Maare

Geef een reactie