“Eenvoud gegarandeerd”……..

Doe Wetenschap Nu

Als er één sector is die garen spint bij dit virus dan zijn dat de virologen. Wat een feest moet het voor die jongens en meisjes zijn geweest toen Corona zijn entree maakte in de wereld. De langverwachte krenten in de pap. SARS en EBOLA was al lang geen stof tot nadenken meer. Onder controle, volgende ronde. Als het aan hen ligt mag Corona nog wel een poosje blijven.

Dringen in de de rij voor de studio’s, hopende dat ze hun visie kunnen ventileren aan het onwetende volk. Dat is weer eens iets anders dan in de rij staan voor de supermarkt. 

Ik heb nooit geweten dat er zoveel virologen op de wereld zijn met allemaal een eigen wetenschappelijk onderbouwd verhaal. Onderbouwd? Geen touw aan vast te knopen zou je haast zeggen. Onze “bestseller” Ab Osterhaus heeft zich zelfs gewaagd in het hol van de leeuw, en wel in het programma Report van RAI tre, de Italiaanse televisie. Dan moet je wel lef hebben. Zijn stelling tegen die van zijn collega’s hier? Maar Ab heeft natuurlijk een behoorlijk streepje voor als het om een virus gaat. Bij de identificatie van het SARS virus stond hij ook al vooraan. Corona is niet helemaal een onbekende.

Ab heeft het privilege door bijna elke avond in diverse “tv shows” zijn mening te geven op het vervolg van het virus. Dat wordt natuurlijk op den duur eentonig. Vandaar. Ab sprong nogal eens van de hak op de tak wat betreft de aanpak, dit in tegenstelling tot zijn Italiaanse collega Roberto Burioni die een duidelijk standpunt heeft wat betreft de maatregelen. Een totale lockdown. Zijn boek “Virus” over Corona is inmiddels geschreven, een primeur laten we maar toegeven. Dat zal onder collega’s wel weer leiden tot de nodige jaloezie. En Ab, die heeft ook mooi het nakijken. Die komt niet verder dan zijn boek “Virussen” waarin hij ons als luisteraars meeneemt in de wondere wereld van de Spaanse griep en varianten met als sluitstuk SARS. Ja ja, die wetenschap.

Voor mij is het even gedaan met het volgen van al deze goedbedoelde meningen. Sommigen hebben er niet voor niets wel 35 jaar aan gestudeerd.

Terug in mijn kleine wereld van de Garfagnana heb ik het gevoel dat veel dingen er soms niet toe doen. Al die meningen, al die complottheorieën, al dat nep-nieuws. Gewoon het leven leven, dankbaar zijn voor weer een stukje versoepeling, een blij gezicht te ontmoeten, met of zonder mondkapje, daar gaat het nu om. 

Ook in Sassi zijn we na 2 maand van afwezigheid blij dat de buren ons weer met open armen verwelkomen, en wordt er zelfs met trots aan ons verteld dat Corona niet één van de dorpelingen te pakken heeft gekregen. Ze lijken daarmee te zeggen, laat dat maar aan ons over. Ze pakken het leven weer op en gaan door en richten het oog op de toekomst.

Ik besluit mij daarbij aan te sluiten en dompel mij voorlopig onder in de eenvoud van het “nieuwe normaal” van de Garfagnini.

Geef een reactie

Sluit Menu