Geometra blijkt schot in de ……………….

  • Bericht reacties:0 Reacties
Je bekijkt nu Geometra blijkt schot in de  ……………….

Op precies 11 februari 1929 wordt het beroep van geometra geboren in Italië. Tot op de dag van vandaag een begrip in Italië waar dit unieke beroep al meer dan 90 jaar zijn professionele geschiedenis viert. Tijd om eens buiten al die professionele taken een andere kant van deze unieke specialist aan je voor te stellen.

“Rare sono le persone che usano la mente…
poche coloro che usano il cuore,
e uniche coloro che usano entrambi”.

De meeste gepensioneerden onder jullie die een huis hebben of gaan kopen in Italië krijgen ongetwijfeld met dit fenomeen te maken. Sterker nog, mijn ervaring is dat je eigenlijk niet om deze expert heen kunt. Ik spreek uit eigen ervaring die mij heeft laten inzien dat zonder deze professional het wel erg moeizaam zal gaan. Want onderstaande klussen zijn niet mals dat kan ik je wel vertellen.

  • Taxeren van onroerend goed
  • Bepalen van perceelsgrenzen
  • Maken van kadastrale oppervlakte tekeningen
  • Ontwerpen van bouwtekeningen
  • Het berekenen van bouwkosten
  • Aanvragen van bouwvergunningen
  • Toezicht houden bij de uitvoering van de bouwwerkzaamheden
  • Verrichten van bouwtechnisch onderzoek naar je (toekomstige) woning

En heb je dan eindelijk toch besloten om een geometra in de arm te nemen die dit allemaal voor je gaat regelen dan ben je zeker al een eind op weg.

Want naast al die technische zaken krijg je als je geluk hebt ook nog eens een schat van informatie over de streek en zijn inwoners waar je gaat wonen. Dat geluk mogen wij ervaren. De trotse “Garfagnino” vertelt graag over het leven hier. Je kunt het zo gek niet bedenken of hij weet ons telkens weer te verrassen met een antwoord op een vraag van onze kant die te maken heeft met alle gebruiken en regels in deze streek. En dat zijn er nogal wat.

Onze geometra is een geboren en getogen “Garfagnino”. In de eerste plaats onderscheidt hij zich van de meeste geometra’s in deze streek door een aardig woordje Engels te spreken. Hierdoor maakt hij zich natuurlijk al snel geliefd bij aanstaande cliënten die de Italiaanse taal nog niet zo goed onder de knie hebben. Een goede en slimme investering lijkt mij zo. En dat is nog maar het begin.

Van nature ben ik een nieuwsgierig mens en ga ik met mijn aantekenboekje in de hand veel op pad om mij te verdiepen in de mensen in onze streek. Elke dag leer ik weer iets nieuws over de Garfagnana en zijn bewoners. De ene keer ben ik verrast de andere keer valt mijn mond open van verbazing. Maar ik word vooral blij van deze ontdekkingstocht. Toch moet ik eerlijk bekennen dat het merendeel van al deze wijsheid ik te danken heb aan deze geometra. Ik vraag hem af en toe het hemd van het lijf. Hij is mijn vraagbaak en tevens mijn encyclopedie en is nooit te beroerd om mij te helpen. Hij zegt wel eens schersend “Een geometra heb je voor het leven”.

En toch, juist al die praktische dingen zijn zo belangrijk, dat houdt nooit op. Vergeet niet, ik heb tot mijn 63 jaar in Nederland gewoond. Je laat alles achter, je cultuur, je gewoontes, alles. En dan vertrek je naar Italië. Je gaat eigenlijk helemaal opnieuw beginnen, alles opnieuw ontdekken. Ik voel mij af en toe net een klein kind dat elke dag weer zijn grenzen opzoekt. En dat is ook mooi en geeft veel voldoening als je weer een stapje verder bent gekomen.

Eigenlijk zou ik het liefst alle beslommeringen die vooraf zijn gegaan aan ons te verbouwen huis hier achterwege willen laten. Nu dat op de rit staat lijkt het wel bijzaak. Want alle emoties die telkens weer ontstaan tijdens de zoektocht in de Garfagnana vertellen een veel groter verhaal.
Waar het om draait is vertrouwen, begrip en elkaar in zijn waarde laten.

“Herken het verleden, denk na over het heden, en vorm je een beeld van de toekomst”.

En of dit nu met creativiteit, inzicht, techniek, empathie, kennis, emoties of wat dan ook te maken heeft, deze ingrediënten vormen wat mij betreft de basis voor een geweldige samenwerking.

Tot slot komt wellicht de vraag bij je naar boven of elke geometra al deze ingrediënten in huis heeft.

Om eerlijk te zijn heb ik geen idee, geen enkele vergelijking, enkel deze ervaring.

Geef een antwoord