“Italië, de kop van jut”

  • Bericht reacties:0 Reacties
Kop van jut

Met ingang van aanstaande zaterdag, 15 juni, gaat Duitsland de grenscontroles die verspreiding van het coronavirjs moesten indammen stapsgewijs versoepelen. Aldus minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer.

Castelnuovo di G, 13 mei 2020

En dan komt het, Seehofer denkt dat de grenzen met buurlanden als Oostenrijk, vanaf 15 juni weer open zijn zoals ze dat voor de coronacrisis waren. Denkt? Hij kan niet anders, dit was al lang bekokstoofd tussen hem en bondskanselier Sebastian Kurz van Oostenrijk. Prettige stok achter de deur is altijd te dreigen met, mocht het weer uit de klauwen lopen de grenzen weer op slot gaan.

Toeval, of is dit “denkbericht“ nou exact op dezelfde dag gepresenteerd als het pakket van aanbevelingen en richtlijnen van de EU om het toerisme te redden. Geen idee. Het akkoordje tussen Seehofer en Kurz was er in ieder geval al. De EU blijkt volgens deze twee kompanen een wassen neus die je niet al te serieus moet nemen. Want veel verder dan aanbevelingen komt het niet en er wordt zelfs gezegd dat de landen er toch zeker zelf uit moeten zien te komen. Ze kunnen hooguit “BOE” roepen en zeggen dat het aan het begin van de Corona crisis nogal een zooitje met de daarbijbehorende chaos was aan al die grenzen, maar veel verder dan dat komen ze niet. Neemt niet weg dat ze het toch maar gepresteerd hebben om met een 16 pagina dik pakket te komen waarin achteraf eigenlijk niet veel nieuws staat. Hoe krijgen ze het voor elkaar. Wat er wel staat is dat de landen het zich vooral uit het hoofd moeten laten vooral geen akkoordjes met elkaar te sluiten. 

Een eenheid? Ik, naïef dat ik ben had dat dan tenminste tijdens deze nog nooit voorkomende tragedie verwacht. Helaas. Samenwerken, we kijken wel uit. Elk land heeft zijn belangen en die zijn groot. Althans, dat vindt natuurlijk elk zichzelf respecterend EU lid. 

Seehofer heeft zichzelf dan maar weer eens uitgeroepen tot Mr. Ego, zo roept hij maar gelijk alle landen in de Europese Unie op om quarantaines niet langer verplicht te stellen voor reizigers uit mede-lidstaten. Maar, zegt hij met nadruk, wel met een uitzondering en dat is Italië. Daar moeten we zuinig op zijn. Die kunnen wat hem betreft nog wel een poosje wachten, die zijn zo zwaar getroffen door het virus dat ze het voorlopig nog allemaal binnen hun eigen grenzen moeten uitzoeken. Het zo zwaar getroffen eerste Europees land moet straks nog een knieval doen voor ego’s als Seehofer en kornuiten. Nee, Italië had de primeur, stond maandenlang in de schijnwerpers, dus is het nu tijd om ze voorlopig maar een poosje met rust te laten. Niet stiekem die grens over glippen, stel je voor dat……. . Dan heb ik het nog niet eens over de reizigers die Italië binnen willen komen. Zolang meerdere figuren als Seehofer maar van de kansel af blijft roepen dat dit land een soort van zone Rosso is waar je vrijwel zeker aan de grens wordt tegengehouden door grenspolitie uitgedost als pestlijder, waar je er niet aan ontkomt om 14 dagen in quarantaine door te brengen, tja dan lijkt de EU steeds verder verdeeld. Nee, hij heeft de beste bedoelingen met dit land. Vooralsnog lijkt het hem voldoende Italië bij de rest van de niet EU landen te scharen waar deze regels voorlopig nog wel een poosje blijven gelden. Stuurt deze man aan op een Italexcit? De populisten wrijven zich hier inmiddels in de handen. Wat een heerlijke berichten. Allemaal eigenbelang. 

Over Frankrijk en Spanje wordt gezwegen. Die kunnen gewoon in zijn rijtje meeliften. Niets aan de hand. Maar wat is hij begaan met het lot van Italië.


Hier in Toscane heeft onze regio president Enrico Rossi groen licht gekregen van Conte om in plaats van 1 juni, de bars, restaurants en kappers te heropenen op 18 mei a.s. Die hebben we mooi in de pocket. We zijn niet bang en ook al gaan we piano, piano, we komen terug als geen ander.

Geef een antwoord