“Komt een vrouw bij de dokter”..

De eerste keer dat ik een bezoek aan mijn nieuwe huisarts bracht maakte ik vooraf een afspraak. Dan weet je in ieder geval waar je rekening mee kunt houden dacht ik als groentje in de Garfagnana. Corona was nog niet gearriveerd en in en rond de wachtkamer was er ruimte voor iedereen. 

Bij binnenkomst was de balie, daarachter verschansten zich een tweetal assistentes voor zover ik het kon beoordelen. Het ging er luid en rumoerig aan toe. Privacy, waar de Garfagnini normaal gesproken zo op gesteld zijn was hier ver te zoeken. Voor dezelfde balie was het een drukte van jewelste. Een kleine groep had zich daar gepositioneerd en zo leek het, allemaal met een gefocuste blik op de deur aan het eind van de aangrenzende gang. Zodra iemand die deur achter zich terugtrok en richting de uitgang liep bleek dat het teken te zijn voor de volgende patiënt en kon de wedloop beginnen. Links om de hoek bleek nog zo’n deur te zijn waar ik vermoedde dat ook daar medische activiteit plaatsvond. Echter deze was aanzienlijk onoverzichtelijker met het gevolg dat de horde moest afgaan op het geluid van de te openen deur en de eventuele voetstappen die daarop volgden voordat iemand zichtbaar werd. Als je daar je zinnen op zette had je toch al gauw een achterstand van enkele meters.  

Die achterstand kon behoorlijk oplopen als het niet degene was die het sein “groen” gaf maar de “Dottore” in eigen persoon die eens even om datzelfde hoekje poolshoogte kwam nemen hoeveel sprinters er nog waren. Dus, alleen dat geluid van het openen van die deur gaf geen enkele garantie.    

Alle stoelen op een enkele na in de wachtkamer zijn onbezet. Logisch achteraf want nam je daar plaats dan had je een nog grotere achterstand om één van die felbegeerde deuren te bereiken. Mijn afspraak bleek uiteindelijk weinig voor te stellen maar zette mij ook aan het twijfelen. Wanneer en hoe kwam ik daar straks langs. Op zo’n wedstrijd was ik totaal niet voorbereid. Naarmate de tijd verstreek en de meeste van de sportievelingen na het consult huiswaarts gingen werd het steeds stiller en had een van de assistentes achter de balie in de tussentijd een schort voor haar witte tenue geknoopt waarbij ze driftig de inmiddels lege gang begon te dweilen. Op mijn zoveelste vraag of de “Dottore” mij misschien was vergeten kreeg ik niet echt een bevredigend antwoord. Nu haar rol drastisch was veranderd had ze waarschijnlijk ook haar autoriteit moeten inleveren. Ik pak mijn kans en neem als enige overgeblevene plaats voor de voorheen overbevolkte balie. De deur nauwlettend in de gaten houdend hoop ik op de eindsprint. 

En nu, na twee jaar moet ik noodgedwongen de stoute (sport) schoenen weer aantrekken.
Oorzaak; een steeds terugkerende blessure want zo blijf ik het tegen beter weten in nog steeds noemen. Via WhatsApp is het mogelijk een afspraak te maken. Nu we midden in een pandemie zitten heb ik er alle vertrouwen in dat het “wacht” proces er iets gedisciplineerder aan toe zal gaan. Geen hordelopers meer bij de balie of volle wachtkamers. Dat blijkt als ik op de voet gevolgd wordt door nog een patiënt de deur open. Alle stoelen in de wachtruimte zijn omgedraaid en zo opgesteld dat je het toch echt uit je hoofd moet laten om er een van te “bezitten”. Op één na. Maar die is dan ook bezet door degene die het alleenrecht heeft tot de toegang van de welbekende deur. De dame kijkt ons aan en laat weten dat wij toch echt buiten moeten wachten want het is maar één persoon per keer toegestaan om op de uitverkoren stoel plaats te nemen.

Buiten gekomen heeft zich in de tussentijd al een behoorlijke rij wachtenden voor de deur geschaard. Met en zonder afspraak vrees ik opnieuw. Helaas, het resultaat is dat we nu niet alleen twee deuren moeten slechten maar kunnen we met de anderhalve meter afstand regel ook nog eens achter aansluiten. Het gaat een lange dag worden want met deze blessure maak ik geen schijn van kans.


Deze post heeft 2 reacties

  1. Dus als Ik het goed begrijp moet je er een dag voor uittrekken om naar je Huisarts te gaan?S

    1. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat het
      erg lang kan duren. Soms heb je geluk en in mijn geval pech!

Geef een reactie

Sluit Menu