“Verwarring”…..

  • Bericht reacties:0 Reacties

Conte heeft gesproken. Veel wijzer word ik er nog niet van. Ik sla de laatste berichten er maar weer eens op na om te kijken of de “lekken“ een beetje aansluiten op zijn verhaal. Niet slecht. In grote lijnen komen ze redelijk overeen. Daar is dan ook alles mee gezegd.
De persconferentie is koud achter de rug of nu.nl. maakt de Nederlanders deelgenoot van onze versoepelingen. En die zijn niet mis. Zo zou ik mij vanaf 4 mei weer mogen verplaatsen in de regio (Toscane) waar ik woon en ik er rekening mee moet houden dat dit tot eind 2020 geldt. Heb ik iets gemist in de toespraak? Zou best kunnen, het is een ellenlang verhaal want ook Conte behoort tot de Italianen die zichzelf graag hoort praten.

Als ik er langer over nadenk blijf ik het vreemd vinden en door alles nog eens op de rij te zetten moet dit bericht echt een vergissing zijn. Dat laatste blijkt te kloppen. Nu.nl heeft het al aangepast. Het eerste deel van de grote verwarring is voorlopig opgelost.

Maar nu? Wat mogen wij nu wel vanaf 4 tot 18 mei. Een heleboel blijkt. Zo mogen we ons nog weer in de regio verplaatsen, nu met het grote verschil dat dat voorlopig dus 14 dagen is. Als ik daar dan even op doorborduur kunnen we weer naar ons huis in Sassi en zelfs overal wandelen waar we maar willen. In mijn hoofd maak ik al allerlei plannen waaronder een bezoek brengen aan het verstilde Florence, want die kans krijg je na Corona nooit weer gezien het massatoerisme. Het gaat er steeds beter uit zien. Misschien ga ik zelfs een beetje van Conte houden.

Euforisch spreek ik mijn bovenbuurman aan. “Maandag kunnen we weer naar Sassi en kun jij de bergen weer in” roep ik vanaf het terras. Hij schijnt mijn euforie niet te delen, sterker nog, zijn gezichtsuitdrukking spreekt boekdelen en kort daarop antwoord hij, “Echt niet, je mag voorlopig alleen in de Comune Castelnuovo wandelen en uitgaan zonder noodzaak, dat is het”. “Chi sono fascisti”, mompelt hij er nog achteraan. Ik probeer nog uit te leggen dat hij zich vergist en dat ik Conte echt wel goed heb verstaan toen hij het woord “Regione” noemde. Maar wie ben ik om een Garfagnino tegen te spreken. Hij, die van hier komt zal toch wel precies weten waar hij het over heeft. Teleurgesteld ga ik maar weer naar binnen en verzend ik het zoveelste Whatsappje naar familie en vrienden. Helaas.

Geen Sassi, maar toch naar buiten en wandelen, dat is heel wat. Maar er blijkt zoveel verwarring te zijn, niet alleen bij ons want miljoenen Italianen hebben direct na de uitzending zich rot gegoocheld wat Conte nu eigenlijk bedoeld met het weer opzoeken van familieleden. Welke familieleden?, vader, moeder, dochter, kind, neef, nicht, aangetrouwd? Ze hebben geen idee. Uiteindelijk komt minister Patuanelli met het verlossende antwoord; iedereen waar we een emotionele binding mee hebben daarvoor geldt deze regel en kan als familie worden gezien.
Hij voegt er wel aan toe dat deze brede formulering dan wel weer een individuele verantwoordelijkheid vereist. Snapt u het nog. Ik niet. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Matteo belt, “maandag 4 mei begint Davide weer met het opstarten van de verbouw in Sassi”. Goed nieuws, alleen helaas Matteo, wij mogen niet reizen naar Sassi. Waarop hij zegt, “ jazeker wel, als eigenaar van het huis zijn jullie gemachtigd om daar heen te gaan, ik zorg dat jullie beide zelfverklaringen worden aangepast zodat je gewaarborgd bent”. We snappen er weer niets van. Toch, als Geometra weet hij als geen ander hoe de regels zijn. En zijn vrouw is politieambtenaar. We besluiten het goede nieuws te laten voor wat het is door niet nogmaals het in twijfel te trekken

Nog één vraag Matteo en dat betreft het reizen in de regio. Dat zit zo, zegt hij, jullie mogen in heel Toscane wandelen, familie bezoeken, sporten en fietsen.

Voorlopig verdiep ik mij even niet meer in nu.nl, decreten, regels, media en Conte. Ik houd het voorlopig voor gezien. De tijd zal het leren. Uiteindelijk hebben we een stukje vrijheid te pakken en kunnen we weer vooruitzien, dankzij de verwarring.

Geef een antwoord