Benvenuto in Garfagnana,
het andere Toscane

De Garfagnana ligt in het “hoge” deel van de vallei van de rivier de Serchio aan de noordelijke grens van de regio Toscane; zo’n kleine 40 km ten noorden van Lucca met als hoofdstad Castelnuovo di Garfagnana waar wij gedurende de restauratie van ons huis in Sassi een appartement hebben gehuurd.

Het is een prachtige streek, heel groen, dat houdt in dat het er af en toe behoorlijk kan regenen. In ItaliĆ« schijnt echt niet elke dag de zon. De seizoenen zijn hier op z’n best zou ik haast zeggen. Als je echt alleen van de zon houdt is dit niet de streek die ik jou aanbeveel. 

Voor ons telt de natuur en die is op zijn best als het alle elementen in zich heeft. De mist die de omgeving soms in een sprookje omtovert, of die mooie herfstkleuren in de bossen rijk aan paddestoelen en kastanjes. De lente, vol van kleur en een scala aan wilde bloemen. Zomers kan het behoorlijk heet worden en doen we het hier met zijn allen gewoon iets rustiger aan. 

In de tussentijd valt er zoveel te ontdekken in de Garfagnana. De regio telt tientallen pareltjes aan borgo’s die zeer de moeite waard zijn. De natuurparken, noem maar op.

En heb je gewoon eens zin om cultuur buiten de Garfagnana te zoeken, pak de trein en je bent in no-time in Lucca (mijn favoriet), Pisa of Florence. Want het openbaar vervoer is prima en zeker niet duur.

Als we het iets hogerop willen zoeken in verband met de warmte pakken we onze rugzakken in en vertrekken richting de Alpi Apuane en de Appennino Tosco-Emiliano. Een feest om van hut naar hut te lopen. Wel pittig af en toe.

Zo kan ik nog uren doorgaan. Je gaat het zelf hopelijk ontdekken want zeg nou zelf, dit is toch een ideale woonomgeving voor jou die van rust en ruimte houdt. Tel daarbij de gastvrijheid van de bewoners van de Garfagnana op en het is een waar genot om hier te vertoeven.

A presto!